photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Goście na Wydziale: firma Bellako sp. z o.o. i IGiHZ PAN w Jastrzębcu

czwartek 17.10.2019

logoBJW dniu 14 października 2019r. gościliśmy na naszym Wydziale w ramach przedmiotu „Intensywne systemy w produkcji zwierzęcej” realizowanego dla studentów kierunku Zootechnika studiów stacjonarnych II stopnia przedstawicieli firmy Bellako Sp. z o.o. reprezentowanej przez Pana Dyrektora Daniela Roga oraz Panią Katarzynę Frączak. Na początku zajęć Pan Dyrektor omówił profil działalności firmy i pozycję firmy na rynku dodatków paszowych w Polsce. Następnie Pani Katarzyna Frączak przedstawiła najważniejsze produkty firmy i wyniki badań wykonanych we współpracy z różnymi jednostkami obecnego Instytutu Nauk o Zwierzętach. Goście pokazali możliwości zastosowania w produkcji zwierzęcej naturalnych wyciągów roślinnych takich jak wyciąg z czosnku, oregano, imbiru czy wyciąg z mięty. Scharakteryzowali linię produktów Bell Premium, Bell-Tucz, Bell Milk Trendy oraz Bell-Pig. Omówili działanie nowego innowacyjnego produktu, który wychodzi naprzeciw oczekiwaniom producentów bydła, trzody chlewnej i drobiu. Specjalnie dobrana kompozycja wyciągów ziołowych w naturalny sposób zabezpiecza i regeneruje wątrobę zwierząt dedykowana jest dla różnych systemów produkcji.

Kolejnymi gośćmi na zajęciach w dniu 14 października 2019r. byli Pani dr hab. Nina Strzałkowska, prof. IGHZ z Zakładu Doskonalenia Zwierząt i Nutrigenomiki oraz Pan dr hab. Artur Jóźwik, prof. IGHZ kierownik Laboratorium Jakości Surowców i Produktów Pochodzenia Zwierzęcego oraz Pasz Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu. Pan dr hab. Artur Jóźwik  bardzo ciekawie przedstawił metody badawcze wykorzystywane do kontroli jakości żywności funkcjonalnej pokazując możliwości analityczne Laboratorium Jakości Surowców i Produktów Pochodzenia Zwierzęcego oraz Pasz. Studenci zapoznali się z mitami i prawdami dotyczącymi laktozy i różnicach miedzy nietolerancją pokarmową i alergia, o czym opowiadała Pani dr hab. Nina Strzałkowska.

Naszym Gościom bardzo dziękujemy za poświęcony czas na spotkanie ze studentami Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt.


Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie